Κεριά και λαμπάδες

Λαμπάδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λαμπάδα-μέλισσα της Trisilia

Λαμπάδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην Trisilia, λατρεύουμε τα κεριά και τις πασχαλινές λαμπάδες. Δημιουργούμε φανταστικές χειροποίητες λαμπάδες απο μελισσοκέρι χαρίζοντάς σας, κάτι παραπάνω απο μια απλή λαμπάδα.

Εξαιτίας της αγάπης αυτής θα δούμε σε αυτό το άρθρο, τι είναι, τι συμβολίζει, πως μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας πασχαλινές λαμπάδες και άλλα πολλά.

Σε περίπτωση που σας δημιουργηθούν απορίες μπορείτε να μας τις ρωτήσετε στο Facebook και το Instagram.

Τι είναι η λαμπάδα

Eίναι ένα κερί που συνήθως χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις. Συνήθως είναι ένα λεπτό και μακρύ κερί που τυλίγεται με διακοσμητικά υλικά και διακοσμείται με λουλούδια, κορδέλες και άλλα στοιχεία. Η λαμπάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πασχαλινής περιόδου και στις θρησκευτικές τελετές συχνά μεταφέρεται στον τάφο του Χριστού, συνοδεύοντας τους πιστούς σε μια εμβληματική προσκύνηση.

Οι λαμπάδες της Trisilia δημιουργούνται απο 100% φυσικό κερί μέλισσας [διαβάστε περισσότερα για το κερί μέλισσας]. Εξαιτίας του τρόπου κατασκευής, οι λαμπάδες μας έχουν πολλαπλές χρήσεις τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω. Για τώρα ας μάθουμε τι συμβολίζει.

Τι συμβολίζει

Η λαμπάδα συμβολίζει, το φως και την ελπίδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός οτι το άγιο φως μας δίνεται λίγο πριν την Ανάσταση. Γενικότερα όμως χρησιμοποιείται και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα την ημέρα της βάπτισης. Επομένως ο συμβολισμός της δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες του Πάσχα. Άρα για να συνοψίσουμε, συμβολίζει το φως και την ελπίδα αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσει την πίστη και την ευλάβεια σε θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις.

Πότε ανάβουμε την λαμπάδα

Η καύση της λαμπάδας συνήθως συμβαίνει σε θρησκευτικές τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις, όπως στο Πάσχα και στις βαφτίσεις. Κατά τη διάρκεια των τελετών αυτών, οι πιστοί κρατούν μια λαμπάδα στα χέρια τους και την ανάβουν από μια κοινή πηγή φωτός. Το Πάσχα, η καύση των λαμπάδων συμβαίνει το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του επιταφίου και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην Aναστάσιμη λειτουργία. Η καύση της λαμπάδας σε βαφτίσεις εξαρτάται από το πρόγραμμα της εκκλησίας και τη συμφωνία της οικογένειας με τον ιερέα.

Πότε δίνει ο νονός την λαμπάδα

Σύμφωνα με την παράδοση ο/η νονός/α, πρέπει να δώσει τα δώρα της λαμπρής την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης και ποτέ την Μεγάλη Παρασκευή. Μπορείτε για ένα ολοκληρωμένο δώρο να συνδυάσετε τις λαμπάδες με πασχαλινά αυγά και παπούτσια. Στην Trisilia φροντίζουμε για εσάς και σας έχουμε ετοιμάσει σετ λαμπάδων. Μπορείτε να δείτε ένα απο τα σετ μας πατώντας εδώ.

Για να καλύψουμε όμως πλήρως το συγκεκριμένο ερώτημα χρειάζεται να αναφερθούμε και σε άλλες εκδηλώσεις(μιας και το θέμα αφορά γενικά τη λαμπάδα), όπως της βάπτισης.

Επομένως, όσον αφορά την βάφτιση, ο νονός δίνει τη λαμπάδα στο παιδί κατά τη διάρκεια της βάφτισης. Ανάλογα με την παράδοση και το έθιμο της κάθε περιοχής ή κοινότητας, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφέρει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο νονός μπορεί να κρατά τη λαμπάδα σε όλη τη διάρκεια της τελετής και να την δώσει στο παιδί στο τέλος της βαφτιστικής λειτουργίας.

Χειροποίητες λαμπάδες

Όταν αναφερόμαστε σε χειροποίητες λαμπάδες (DIY = Do It Yourself), λαμπάδες δηλαδή που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, συνήθως αναφερόμαστε στην συναρμολόγηση των υλικών.

Επομένως συχνά προμηθευόμαστε έτοιμα τα υλικά μας, όπως για παράδειγμα το σώμα της λαμπάδας, τα διακοσμητικά της, κλπ.

Στην Trisilia όμως δημιουργούμε απο το μηδέν το σώμα της λαμπάδας το οποίο ειναι φτιαγμένο απο 100% καθαρό κερί μέλισσας! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πως μπορείτε να φτιάξετε και εσείς τις δικές σας πραγματικά χειροποίητες λαμπάδες απο μελισσοκέρι.

Πως να φτιάξω λαμπάδα για το Πάσχα

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για τις χειροποίητες λαμπάδες ειναι:

 1. Φύλλο μελισσοκεριού
 2. Βαμβακερό φυτίλι
 3. Λιωμένο κερί (Για το κέρωμα του φυτιλιού)

Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας φύλλο απο μελισσοκέρι όπως το κάνουμε εμείς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Λιώνουμε το κερί μέλισσας που εξάγουμε απο τις κυψέλες μας.
 • Το περνάμε απο μια πρέσα έως ότου πάρει το σχήμα κηρήθρας.
 • Κόβουμε το φύλλο μας, στις διαστάσεις που επιθυμούμε.

Στην συνέχεια, αφού ολοκληρώσατε την διαδικασία (εάν δεν μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φύλλο απο μελισσοκέρι μπορείτε να το προμηθευτείτε), συνεχίζουμε με την κατασκευή της λαμπάδας.

 • Τοποθετούμε το φύλλο μελισσοκεριού στον πάγκο εργασίας μας.
βαμβακερό φυτίλι και φύλλο απο μελισσοκέρι
 • Κόβουμε το φυτίλι στο επιθυμιτό μέγεθος (αφόυ πρώτα το έχουμε κερώσει όπως στην φωτογραφία)
κέρωμα βαμβακερού φυτιλιού
 • Τοποθετούμε το φυτίλι στην άκρη του φύλλου απο μελισσοκέρι
τυλίγουμε το φύλλο απο μελισσοκέρι γύρω απο το βαμβακερό φυτίλι
 • Τέλος περιστρέφουμε το φύλλο που δημιουργήσαμε γύρω απο το φυτίλι
έτοιμες χειροποίητες λαμπάδες

Πως να στολίσω μια πασχαλινή λαμπάδα

Αφού είδαμε πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πασχαλινές λαμπάδες, ήρθε η ώρα να τις στολίσουμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να στολίσετε τις λαμπάδες σας. Το πώς (δηλαδή με ποιο τρόπο θα τις στολίσετε) έγγειται στην επιλογή που θα κάνετε ανάμεσα απο διάφορες μεθόδους στολίσματος. Επομένως θα παραθέσουμε μερικές μεθόδους και δεν θα εστιάσουμε στο “πως” να το κάνετε για κάθε μια απο αυτές.

 1. Με Decoupage (δείτε περισσότερα)
 2. Με κορδέλες (με χρήση θερμόκολας)
 3. Με ξύλινα στοιχεία (δείτε μερικές ιδέες)
 4. Με συνδυασμό των παραπάνω για ένα μοναδικό αποτέλεσμα

Τέλος, φυσικά μπορείτε να δείτε και τις δικές μας πασχαλινές λαμπάδες είτε για αγόρα είτε για την άντληση ιδεών

Λαμπάδες Χονδρική

Σκοπός του άρθρου είναι να καλύψει τις περισσότερες απορίες που μπορεί να έχει κάποιος για τις λαμπάδες. Για αυτό, καλό είναι σε αυτό το σημειό να ενημερώσουμε για όσους ενδιαφέρονται για την χονδρική πώληση των λαμπάδων μας ότι υπάρχει η δυνατότητα να τις αποκτήσουν πατώντας εδώ.

Λαμπάδες σκέτες

Όταν πρόκειται για χονδρική, η ευελιξία, η αμεσότητα και η σωστή επικοινωνία με τον πελάτη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια επιτυχημένη συνεργασία. Έτσι δίνουμε την δυνατότητα στον πελάτη να αγοράσει είτε λαμπάδες σκέτες για να τις στολίσει όπως εκείνος επιθυμεί αλλά είτε τις στολίζουμε εμείς με βάση τις προτιμήσεις του.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι μπορώ να κάνω τις λαμπάδες μετά;

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί πλήρως η καύση της, μπορείτε να την λίωσετε και να φτιάξετε την δική σας κηραλοιφή.  Έπειτα απο την χρησιμοποίησή της, μπορείτε να αφαιρέσετε το στοιχείο απο την λαμπάδα και να το χρησιμοποιήσετε οπως εσεις θέλετε. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε ενα κολιέ με τα στοιχεία της.

Στάζουν οι λαμπάδες της Trisilia;

Οι πασχαλινές λαμπάδες της Trisilia, δεν στάζουν. Έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε κατά την καύση τους να προστατεύεστε από το εξωτερικό φύλο μελισσοκεριού.

Τι είναι το κερί μέλισσας;

Το κερί μέλισσας ή μελισσοκέρι (cera alba) είναι φυσικό κερί που παράγεται από τις μέλισσες του γένους Apis.

Το κερί σχηματίζεται σε λέπια από οκτώ αδένες που παράγουν κερί στα κοιλιακά τμήματα των εργάτριων μελισσών, οι οποίες το αποβάλλουν μέσα ή στην κυψέλη.

Μέχρι πότε παίρνουμε λαμπάδες;

Γενικότερα δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός. Πρόκειται για μια παράδοση που είναι βαθιά ριζομένη όπως και η σχέση του νονού με το βαπτιστήρι του.

Πόσες ώρες διαρκεί η καύση των λαμπάδων της Trisilia;

Η καύση της διαρκεί για τουλάχιστον 12 ώρες