Διατροφή

Μέλι η τροφή των Θεών

Μέλι

Το νέκταρ και η αμβροσία των Θεών, τα οποία συνήθιζαν να απολαμβάνουν δίχως μέτρο, δεν ήταν άλλα από το μέλι και το μελόνερο, των οποίων τις ευεργετικές ιδιότητες γνώριζαν πολύ καλά και οι αρχαίοι Έλληνες. Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από 65.000.000 χρόνια πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου και από τότε εως τον 16ο αιώνα περίπου, το μέλι ήταν το μοναδικό ζαχαρώδες, μη παρασκευασμένο τρόφιμο, στον τότε γνωστό κόσμο. Τα περισσότερα απ΄όσα γνωρίζουμε σήμερα για τις μέλισσες προέρχονται από τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, καθώς ήταν ο πρώτος που μελέτησε εις βάθος τις μέλισσες και έγραψε γι αυτές στο 5ο βιβλίο του έργου του «Περί τα ζώα ιστορία».

Η άποψη ότι ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου ήταν και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, η οποία είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας. Ασκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στο συκώτι και στο πεπτικό μας σύστημα. Επίσης, λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου και της υψηλής συγκέντρωσης ζαχάρων έχει καλή αντιβακτηριακή δράση (Γούναρη, 2004). Σε συνδυασμό με τη γύρη και την πρόπολη χρησιμοποιείται στα πλαίσια της «μελισσοθεραπείας» για διάφορες παθήσεις όπως πεπτικές, αναπνευστικές, καρδιοαγγειακές κ.ά. (Χαριζάνης, 1996, Clement, 2002)

Το μέλι της TRISILIA παρέχεται στους καταναλωτές όπως ακριβώς το παράγουν οι μέλισσες, χωρίς να έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν, το οποίο εξάγεται κατευθείαν από την κηρήθρα, χωρίς να χάνει τη θρεπτική του αξία.

Η κρυστάλλωση του είναι μία φυσική διαδικασία και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανεπεξέργαστου μελιού.